Hoogwater, echte liefde: nieuwe beleidsroman over participatie en Ruimte voor de Rivier

Sonja-ROMAN-omslag

Hij is af! Mijn ‘participatieroman’ De nevengeul van Kampvoort, ook dit keer weer echt verzonnen met, over en voor mensen uit de dagelijkse praktijk van waterbeleid. Tien IJsselbewoners vertelden me hoe het was om zich te bemoeien met de rivierverruimingsprojecten die in hun achtertuin waren gepland. Samen bedachten we de buurtschap Kampvoort, ergens langs de linkeroever van de IJssel tussen Westervoort en Kampen.

In Kampvoort wonen het oudere echtpaar Roelien en Gradus, de moderne boer Otto en zijn vrouw Nies, herbergierster Maike en haar zoon David, en niet te vergeten de bevers Karst en Hillegien. Zij reageren allemaal op hun eigen wijze op de komst van een wat geheimzinnige wandelaar die maar vragen blijft stellen over hoe de komst van de nevengeul de verhoudingen in hun buurtschap op de kop heeft gezet.

Behalve als vermakelijk leesvoer kun je het boek ook zien als een vorm van bestuurskunde voor burgers: een toegankelijke manier om te leren wat je te doen staat als je wordt uitgenodigd om te participeren bij een groot ruimtelijk project in een gebied waar je van houdt.

De opdracht voor het boek kwam van Stichting IJsselhoeven, die ook het theaterstuk Groene Rivier heeft laten maken, over de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld. Dit stuk wordt gespeeld door bewoners uit het gebied en is te zien van 20-26 mei, op locatie langs de IJssel.

Je kunt De nevengeul van Kampvoort bestellen bij uitgeverij Landwerk. Als je meteen ook mijn eerste beleidsroman Een otter in Brussel bestelt, betaal je geen verzendkosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *